EST-arbetet är ett led i att nå målet ”inga utsatta områden år 2030” och har visat sig vara mycket framgångsrikt. I december 2023 togs Edsberg bort från Polisens lista över utsatta områden. Arbetssättet innebär att bland andra Polisen, kommunen, kommunala bostadsbolag och fastighetsbolag träffas varje vecka för att ta fram en gemensam lägesbild över otrygghet i olika geografiska områden. Utifrån den gemensamma lägesbilden samordnar aktörerna sedan sina insatser för att minska otryggheten under den kommande veckan.
Fokus på behov och möjlighet att påverka
Varje kvartal analyseras vilka områden som är i störst behov av insatser, samt i vilka områden aktörerna har störst möjlighet att påverka problembilden. Tre områden prioriteras primärt, där insatser sätts in under det kommande kvartalet. På årsbasis görs sedan en analys och uppföljning, där aktörerna studerar vilka insatser som har fungerat positivt och är mer verkningsfulla än andra. I samband med detta avgörs om insatserna ska fortsätta, utökas, bytas ut eller avslutas.
Svenska Dagbladet uppmärksammar det systematiska samarbetet
Svenska Dagbladet skrev i juni 2023 ett reportage om gängkriminalitet och hur skjutvåldet skakar Sverige, men att utvecklingen går åt motsatt håll i just Sollentuna*. Reportaget beskriver den effektiva metod som Polisen i Sollentuna använder för att bryta makten hos kriminella gäng. ”Man har infört ett systematiskt samarbete med kommunen och det kommunala bostadsbolaget Sollentunahem…” berättar texten. Ett av citaten i reportaget lyder ”Om alla lokalpolisområden hade den här ansatsen, och om alla kommuner och bostadsbolag var lika engagerade, då skulle vi vända det här.” * Källa: Svenska Dagbladet 2023-06-14 ”Polisens hopp: Kan vända det – på riktigt”