När du bor hos oss så har du ansvar för att ta hand om din lägenhet, ditt hem. Det är också ditt ansvar att felanmäla om det skulle uppstå några skador eller problem, så att vi snabbt kan titta på felet och undvika större skador. För oftast kan vi undvika större skador om man gör på rätt sätt från början, eller genom att upptäcka och anmäla fel tidigt. Att kylskåpet droppar, stopp i avlopp, brand på spisen eller en tilltäppt ventil är sådant du själv kan undvika genom några enkla tips som du hittar här bredvid.
Om olyckan är framme
Ibland går det inte alltid som man har tänkt sig och olyckan är ändå framme. När du bor hos oss måste du ha en giltig hemförsäkring som ska vara tecknad senast dagen du flyttar in i ditt nya hem. En hemförsäkring kan skydda dig ekonomiskt om något händer. Den gör att du kan få ersättning från försäkringsbolaget om något till exempel blir stulet, om det börjar brinna eller om det uppstår en vattenskada.
Hur felanmäler jag?
Om något inte fungerar som det ska i ditt hem gör du enklast din felanmälan via Mina sidor. Som hyresgäst har du vissa rättigheter och skyldigheter i sitt boende. Vi kan hjälpa dig med mycket i ditt hem, men vissa saker kostar att få reparerade. Innan du felanmäler föreslår vi att du tittar igenom prislistan, besök vår hemsida på sollentunahem.se/felanmalan, för att se för vilka saker vi tar betalt för att åtgärda i ditt hem.
Några tips och trix
Läckande diskmaskin
När du installerar en diskmaskin på egen hand i ditt hem finns det risk att det inte blir fackmannamässigt gjort, vilket kan orsaka läckage (oftast sker detta bakom diskmaskinen och kan vara svårt att upptäcka). Detta kan också ske när din diskmaskin börjar bli gammal. Hör av dig till oss innan du installerar en diskmaskin i ditt hem och glöm inte att ha underlägg/läckageskydd under.
Stopp i kökets avlopp
Häll aldrig ut fett/olja eller matrester i vasken, när det kommer ner i rören så blir det till klumpar som fort sätter stopp i rören. Efter du har lagat mat skrapar du bort maten i den bruna matavfallspåsen och torkar av pannan och kastrullerna med hushållspapper. Du kan också sätta en sil i vasken som stoppar så att det inte rinner ner mat i rören. Om det blir stopp i köket så kan du försöka få bort stoppet på egen hand, du kan gärna se vår videoguide på sollentunahem.se/boendeinfo/filmer/. Om det inte hjälper så kan du enkelt göra en felanmälan på Mina sidor.
Elsäkerhet i hemmet
Det är lätt att missa att titta till dina elprodukter hemma eller vid din bil, som datorn eller sladden till motorvärmaren (som du måste ta bort när den inte används). Det är du som är ansvarig att underhålla dina olika elprodukter så att de alltid är säkra. Det är också viktigt att tänka på att använda dem på rätt sätt som att använda en sladd för utomhusbruk till din motorvärmare. Felaktig användning kan i värsta fall leda till brand. Byt ut eller släng sladden om den får säkringen att gå, det luktar bränt eller om den glappar. Det är vanliga tecken på elektriskt fel. Ett enkelt sätt att göra rätt är att ordentligt läsa igenom den manual som hör till din elektronikprodukt.
Känns kallt i lägenheten
Känns det som att det drar kallt från friskluftventilerna under vintern? Då ska du inte täppa till dem. Tilltäppta ventiler kan leda till andra problem i ditt hem som försämrat utsug i badrummet eller fuktskador. På sida 7 kan du läsa mer om temperaturen i din lägenhet och vad du kan göra för att det ska kännas mer behagligt hemma.
Brand i köket
De flesta bränder startar i hemmets hjärta – i köket. En glömd kastrull på plattan kan fatta eld på bara några minuter utan uppsikt, det kan gå så mycket fortare än man tror. Vid eld så gäller det att agera fort så att elden inte sprider sig, kväv elden med ett lock eller en brandfilt, men häll aldrig vatten över brinnande olja då det kan bli en explosion i stället. Och glöm inte att det bästa skyddet om branden är framme är en brandvarnare!
Droppande kylskåp
Hör du att det droppar från kylskåpet? Har det blivit en liten vattenpöl under kylskåpet? Är dörren till kylskåpet svår att öppna? Då kan det vara stopp i avrinningshålet som ska hjälpa vattnet att avdunsta. Vi tipsar om att en gång i halvåret göra rent avrinningshålet. Misstänker du att kylskåpet läcker vatten gör du direkt en felanmälan så att vi kan hjälpa till att undvika stora vattenskador.