Till huvudnavigation Till innehållet Till mina sidor

Ny hyra för Sollentunahems bostäder 2024

Nu är Sollentunahems nya hyresnivå för bostäder 2024 färdigförhandlad. Den nya hyresnivån följer det beslut som Hyresmarknadskommittén har fattat, och omfattar Sollentunahems lägenheter och de lägenheter som Sollentunahem förvaltar. Den nya hyresnivån innebär för de allra flesta av hyresgästerna en hyreshöjning på 5,25 procent. Höjningen gäller från och med 1 januari 2024.

Pressmeddelande | I praktiken innebär höjningen till exempel för en trea på 70 kvadratmeter, som har en hyra på 7 000 kr per månad, en höjning med cirka 368 kr per månad.

Hyresnivån för 2024 förhandlades i första skedet enligt ”trepartsöverenskommelsen”, som är en gemensam överenskommelse mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna Sverige som syftar till att tydliggöra de ekonomiska faktorer som ligger till grund för en yrkad hyresnivå. Eftersom dessa förhandlingar inte resulterade i någon överenskommelse, hänsköts ärendet i slutet av december 2023 till Hyresmarknadskommittén som nu har givit sitt beslut angående hyresnivå och datum då ny hyra börjar gälla. Hyresmarknadskommittén är den tvistelösningsfunktion som används i förhandlingar som dessa, och utgörs av ledamöter från Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen. Baserat på Hyresmarknadskommitténs beslut, har nu Sollentunahem och Hyresgästföreningen tillsammans tecknat en förhandlingsöverenskommelse för den nya hyresnivån.

Sollentunahems yrkande och behov av hyreshöjning var högre än den hyresnivå som nu är beslutad. Hyresintäkterna är, som bolagets enda intäktskälla, en förutsättning för Sollentunahem att ta hand om sina fastigheter på ett långsiktigt och hållbart sätt. Dessa intäkter styr våra möjligheter att renovera, underhålla, förvalta och bygga nya bostäder för våra hyresgäster.

Vi är glada över att hyresnivån för 2024 är beslutad nu, så att vi kan ge tydliga besked till våra hyresgäster och samtidigt undvika retroaktiv hyra för fler månader än nödvändigt. Sollentunahem skulle ha behövt en högre höjning än den som beslutades för att kunna utveckla våra fastigheter på önskat sätt. Nu ser vi över hur vi ska prioritera för att göra de allra viktigaste åtgärderna och det bästa för våra hyresgäster.

- Anna Mellström, Sollentunahems vd

Så görs hyresjusteringen

Den nya hyresnivån gäller retroaktivt från och med januari 2024 och kommer att framgå tydligt på hyresavierna. Vi delar upp den retroaktiva höjningen på lika delar på de avier som avser april och maj, för att underlätta betalningen för hyresgästerna. De hyresgäster som bor i fastigheter där vi har särskild överenskommelse om hyresnivå för 2024, till exempel nybyggda lägenheter med presumtionshyra, får en höjning på 3,19 procent.  

Tilläggsinformation

  • Vi har informerat alla hyresgäster som vi har mejladress till om hyreshöjningen via digitalt nyhetsbrev den 8 mars. Kontrollera gärna på Mina sidor att du har lagt in din mejladress, så missar du inte viktig information från oss.  

  • För lägenheter som har säkerhetsdörr är hyrestillägget för säkerhetsdörr från och med nu inbakat i lägenhetshyran.

  • Gällande fastigheterna Terrinen 1, Torget 1 och Topplocket 1, som inte ingår i förhandlingarna ovan: Sollentunahem önskar att hyran ändras till det belopp som framgår av utskickade hyresavier innebärande en höjning om 5,25 procent från och med den 1 januari 2024, med anledning av den ekonomiska utvecklingen på orten.

  • De nybyggda lägenheterna i Esset 3-5 har en särskild överenskommelse om hyresnivå 2024, med en höjning på 3,19 procent. Höjningen framgår på hyresavierna.

  • Här kan du läsa några vanliga ”Frågor & svar” om hyresnivån för 2024

  • Om du undrar över något särskilt, välkommen att kontakta vårt Kontaktcenter som har öppet dessa tider, Kontaktcenters öppettider och kontaktuppgifter