Till huvudnavigation Till innehållet Till mina sidor

Ditt bananskal får sopbilarna att rulla!

Matavfall är faktiskt en värdefull resurs. Det matavfall som samlas in blir biogas och gödning till åkrar där maten vi äter, växer. Den mängd matavfall som samlas in i kommunen räcker till att driva Sollentunas sopbilar under ett år!

I Sollentuna sorterar vi idag knappt 38% av allt vårt matavfall. Sverige har som mål att vi tillsammans ska sortera minst 75% av matavfallet för att det ska bli biogas och biogödning. För att uppnå målet har regeringen fattat beslut om att göra det obligatoriskt för alla att sortera ut matavfallet. Du som bor hos Sollentunahem kan enkelt sortera ditt matavfall och göra en stor insats för miljön i din vardag. 

Fräscha tips!

Håll din matavfallspåse fräsch och undvik fukt, lukt och surrande gäster

  • Sätt påsen i en behållare där den luftas och håller sig torr.
  • Använd aldrig en plastpåse runt papperspåsen, då sorteras inte avfallet som matavfall. Använd i stället dubbla pappåsar.
  • Om påsen ofta går sönder; lägg lite hushållspapper i botten eller använd dubbla påsar.
  • Låt blött matavfall rinna av i vasken innan du slänger det i påsen.
  • Byt påse och släng ditt matavfall ofta – helst var tredje dag.
  • Undvik att påsen blir överfull och se till att försluta påsen ordentligt innan du slänger den i kärlet.

Saknar du en påse eller en hållare? Hämta i miljörummet eller hör med din kvartersvärd.

Vad ska jag lägga i det bruna kärlet?

I det bruna kärlet ska du bara lägga matavfall i speciella bruna papperspåsar som vi har delat ut eller som godkänts av oss.

Exempel på matavfall:

  • Skal och rester av grönsaker och frukt
  • Rester av kött, fisk och skaldjur
  • Pasta, ris
  • Rester av bröd, äggskal
  • Teblad, kaffesump. Filter och tepåsar kan också läggas i matavfallet. Tänk bara på att ta bort snöre och lapp från tepåsar.
  • Mindre mängd ofärgat hushållspapper.