- Det finns ingen vanlig dag på jobbet för driftteknikerna, för ingen dag ser den andra lik ut, berättar Johan som arbetat som drifttekniker i 22år. Det kan vara allt från att det är larm som te x att ventilationen inte fungerar som den ska eller att det känns för varmt eller kallt i en bostad. Vi arbetar också med att spara energi genom att underhålla våra maskiner och vår teknik.
Nu är vintern på ingång, har ni en knapp för att sätta i gång värmen i lägenheterna?
- Nej, vi trycker inte på en knapp och sätter i gång värmen, sedan länge sker det helt automatiskt genom ett styrsystem, berättar Robert. Styrsystemet använder sig av flera olika parametrar som utomhustemperatur och väderprognos för att ta fram den bästa temperaturen för hyresgästens lägenhet.
På hösten kan ju vädret vara väldigt varierande, hur funkar det då med värmen i lägenheten?
- Vår ambition är att temperaturen alltid ska vara minst 20 grader under vintern, men tyvärr är fastigheter tröga på att värmas upp och det kan ta lite tid att få upp temperaturen inomhus om vädret utanför växlar väldigt fort från varmt till kallt, berättar Johan.
- Det kan upplevas som att värmen inte är i gång för att elementen inte känns varma när man lägger handen på, eftersom vi har en hög kroppstemperatur i handen, men elementen är på, fortsätter Robert.
Tips från driftteknikerna
- Mät inte temperatur vid fönster. Där är lägenhetens minst stabila temperatur.
- Möblera rätt. Undvik att ställa möbler direkt framför elementen, och undvik att stänga in termostaten (elementets ratt) bakom tjocka gardiner.
- Öppna och städa friskluftsventiler vid fönster. Till- och frånluftsventiler som sitter i tak och innerväggar ska endast torkas av eller dammsugas försiktigt så att man inte ändrar ventilens injusterade läge.
- Snabbvädra ibland och håll badrumsdörren öppen för att luften ska kunna cirkulera.
På "Tips & råd i hemmet" hittar du en video med ännu mer tips om hur då får ett varmare hem.