Till huvudnavigation Till sidonavigation Till innehållet Till mina sidor

Våra hyresgästers trygghet ökade även 2024

Trenden att våra hyresgästers trygghet ökar år för år håller i sig. Resultatet i hyresgästundersökningen 2024 visar att den upplevda tryggheten har ökat med i genomsnitt 1,7 procent i hela beståndet.

Tureberg, som är det område i Sollentuna som är med på Polisens lista över utsatta områden, har ett trygghetsindex i mätningen 2024 på 84,1 procent vilket är 13 procent över branschmedelvärdet för utsatta områden i Sverige*. Hyresgästundersökningens så kallade trygghetsindex ger svar på bland annat hur hyresgästerna upplever personlig trygghet i området och källare, säkerhet mot inbrott i förråd samt kontakt med grannar. 

Mål: Inga utsatta områden

Under 2024 har vi jobbat vidare med vårt medvetna systematiska trygghetsarbete där vi arbetar aktivt, i samverkan med Sollentuna kommun, Polisen i Sollentuna och andra fastighetsägare, för att öka tryggheten i Sollentuna. Vi delar kommunens mål att inte ha några områden med på Polisens lista över utsatta områden år 2030.

Samverkan, tekniska lösningar och operativa insatser

Sollentunahems arbetssätt bygger på den trygghetsmodell som vi har utvecklat: Sollentunahem Safe Living. Modellen består av tre huvuddelar där samverkan, tekniska lösningar och operativa insatser ligger till grund för att skapa trygga fastigheter och områden för våra hyresgäster att bo i.

Vi delar Sollentuna kommuns mål att inte ha några områden med på Polisens lista över utsatta områden år 2030. Därför arbetar vi enligt modellen Sollentunahem Safe Living, som ger oss rätt förutsättningar att skapa trygga områden och fastigheter.

- Mostafa Alshawi, Sollentunahems trygghets- och säkerhetschef

Sollentunahem Safe Living

Samverkan är hjärtat i Safe Living-modellen

  • Effektiv Samordning för Trygghet, EST: Samlar data, analyserar riskområden och utvecklar åtgärder för att minska brott och otrygghet i samarbete med Polisen och Sollentuna kommun.
  • BID, Business Improvement District/Boende Integration och Dialog: Samverkar med andra fastighetsägare, Polisen och Sollentuna kommun för att gemensamt upptäcka och åtgärda brister.
  • Trygga trappan: Deltar i Polisens arbete för att minska trapphushäng.
  • Hyresgästdialoger: För regelbundna samtal med hyresgäster för att samla in synpunkter och information för att identifiera förbättringsåtgärder i fastigheterna.

Tekniska lösningar för att förebygga och hantera trygghetsproblem

  • Trygghetskameror: Placeras strategiskt för att förebygga brott och dokumentera händelser.
  • Sensorstyrd belysning: Skapar synliga och säkra miljöer genom riktad belysning.
  • Tillträdeskontroll: Aptus-system ger säker tillträdeskontroll till fastigheten, och säkerställer att bara behöriga personer kommer in i exempelvis cykel- och barnvagnsrum.
  • Störningsboxar och trygghetssensorer: Gör det möjligt att övervaka och hantera störningar och skicka larm vidare till väktare, och att aktivera störande funktioner som högtalare och ljus för att avskräcka obehöriga. Automatisk och fjärrstyrd övervakning minimerar behovet av teknisk expertis.
  • Digital rapportering: Boende kan enkelt rapportera problem via Mina Sidor eller Kontaktcenter.

Operativa insatser bygger på aktiva och fysiska åtgärder

  • Riskanalys och kartläggning: Regelbundna riskanalyser och kartläggningar av trygghetsläget i bostadsområdena för att identifiera och åtgärda potentiella problemområden.
  • Broken Windows-konceptet: Små problem adresseras snabbt för att förhindra eskalering, exempelvis genom renhållning och snabba reparationer.
  • Rondering och trygghetsvärdar: Regelbundna trygghetsronder av kvartersvärdar, trygghetsvärdar och väktare.
  • Störningsjour: Hanterar akuta störningar dygnet runt.
  • Utredare: Ansvarar för att utreda störningar, olovlig andrahandsuthyrning och andra trygghetsrelaterade ärenden med snabb åtgärd inom tre dygn.
  • Uppsökande arbete och familjesamtal: Aktiv dialog med hyresgäster och familjer vars barn skapar otrygghet. Baserat på förändringen i hyreslagstiftningen från juli 2024, som ger fastighetsägare ökade möjligheter att agera mot otrygghet och kriminalitet.  
  • Utemiljö och belysning: Medvetet arbete för att skapa trygga områden kring våra fastigheter. 
Fokus på följande globala mål och Sollentunahems kundlöfte: