Till huvudnavigation Till sidonavigation Till innehållet Till mina sidor

Långsiktig fastighetsförvaltning

På Sollentunahem arbetar vi medvetet för att minska vår klimatpåverkan. Arbetet består både i att minska det vi själva kan dra ner på och att hjälpa våra hyresgäster att leva mer klimatsmart.

Vi är med i Allmännyttans klimatinitiativ som har som mål att de allmännyttiga bostadsföretagen ska vara fossilfria år 2030 och att minska energianvändningen med 30 procent till år 2030 räknat från år 2007. Sollentunahem nådde målet för minskad energianvändning redan år 2020, därför har vi ett mål att minska energianvändningen med 40 procent till 2030. Vi strävar efter att minska våra koldioxidutsläpp genom att göra energieffektiva värme-, vatten-, och elinstallationer. Under 2024 har vi uppnått vårt tidigare mål om att ha en helt fossilfri fordonsflotta. 

Ökad hållbarhet med färre leverantörsavtal

Under 2024 har vi påbörjat en översyn av hur vi på sikt ska kunna minska antalet leverantörer som vi arbetar med inom vår fastighetsförvaltning. Detta är en förberedelse för att flera nuvarande leverantörsavtal ska kunna upphandlas i mer omfattande avtal under 2025. Syftet med den strategiska paketeringen av leverantörsavtal inom fastighetsförvaltningen är att öka kvaliteten med färre gränsdragningar och förbättra uppföljningen av avtalen och leverantörerna. En vinning för klimatet är också att en paketering av flera avtal minskar transporter till och från våra fastigheter och tar färre resurser i anspråk. Ambitionen är att 20 av de nuvarande driftavtalen ska paketeras till tre på sikt. Med hänsyn till nu gällande avtalsvillkor kommer den slutgiltiga paketeringen att vara helt genomförd först om två år. 

Kvartersodlingar för både klimatmässig och social hållbarhet

Tillsammans med Hyresgästföreningen erbjuder vi kvartersodlingar i några av våra områden. Som hyresgäst kan man anmäla sitt intresse för att odla i en odlingslåda under odlingssäsongen. Det ger hyresgästerna möjlighet att bidra till den biologiska mångfalden samtidigt som det ökar den sociala hållbarheten då hyresgästerna får möjlighet att träffa sina grannar och göra aktiviteter tillsammans. Det minskar ensamheten och ökar tryggheten. 

Förbereder för energiprestandadirektivet

EU-direktivet om byggnaders energiprestanda, EPBD, handlar om energi- och utsläppskrav för byggnader och ska vara en del av svensk lagstiftning senast den 29 maj 2026. Exakt vad det kommer innebära har Boverket som uppdrag att fastställa. Det övergripande målet med direktivet är att alla byggnader ska vara nollutsläppsbyggnader senast år 2050. Några av de saker som vi har gjort för att förbereda oss inför detta är att kartlägga fastigheters nuvarande energiprestanda och utvärdera våra fastigheter med det som ett av kriterierna när vi beslutar kring vilka fastigheter som ska genomgå större renoveringar. 

Under 2024 har vi kompetensförstärkt oss och har samarbetat nära Sollentuna kommun gällande hållbar produktion. Vi vet inte ännu hur lagstiftningen kommer utformas men vi jobbar aktivt med att sätta tydliga hållbarhetsmål i våra projekt för renovering, ombyggnad och tillbyggnad utefter de krav vi kan anta utifrån direktivet.   

Exempel på insatser under 2024 för att minska klimatpåverkan:

Renovering och ombyggnation

  • Fortsatt hållbar renovering av 199 lägenheter i Häggvik, med återbruk av material och solceller på taken.
  • Påbörjat hållbar renovering i Edsberg som ger 77 nya lägenheter, där vi bygger utifrån befintlig husstomme och fasad och återbrukar överblivet tegel i fasadens tillbyggnad.
  • Påbörjat och slutfört ombyggnation av 34 lägenheter i en tomställd fastighet i Häggvik och ser fram emot att ytterligare 61 tomställda lägenheter i Helenelund ska bli inflyttningsklara under 2025.
  • Byggt om vakanta lokaler och utrymmen till 11 nya lägenheter. 

Energi, värme och vatten

  • Installerat solceller på taken på två renoverade hus.
  • Installerat energieffektiv belysning utomhus, i trapphus och vid parkeringsplatser.
  • Minskat energianvändning genom att byta ut fläktaggregat i fyra fastigheter.
  • Bytt ut 411 fönster till nya energibesparande fönster som ger bättre inomhusmiljö vad gäller temperatur och ljud.
  • Vi har som princip att byta till snålspolande blandare i alla ombyggnadsprojekt.
  • Under 2024 har vi även infört snålspolande blandare i en befintlig fastighet.
  • Installerat IMD, individuell mätning och debitering, av elanvändning och vattenförbrukning i 66 lägenheter för att ge hyresgäster möjlighet att påverka sin egen miljöpåverkan och debiteringsnivå.

Drivmedel

  • Övergått till en helt fossilfri fordonsflotta såväl som att minska den med fyra bilar.

Biologisk mångfald

  • Handlat upp en ny markskötselentreprenör som samarbetar med Sveriges Lantbruksuniversitet för ökat fokus på biologisk mångfald och hållbara odlingar.  

Arbetssätt och informationsinsatser

  • Informerat och uppmanat till ökad sortering av matavfall och övrig återvinning i samarbete med Hyresgästföreningen, inom ramen för boendeinflytandekommittén.
  • Hyresgästföreningen har tagit ansvar för att införa utbildning riktad till barn.
  • Informerat om hur man kan spara el och vatten i hemmet.

Fokus på följande globala mål och Sollentunahems kundlöfte: