Genom att gå igenom varje lägenhet innan renoveringen startar säkerställer vi vad som kan återbrukas på andra ställen. På så sätt har vi kunnat återanvända 50 kylskåp hittills. Dessutom byter vi ut låssystemet så det befintliga låssystemet tas tillvara för att kunna återanvändas i andra fastigheter.
På vissa ställen behöver fasaden repareras och eftersom vi river en gammal komplementbyggnad och ersätter den med nya, återbrukar vi teglet från den gamla byggnaden till fasadreperationerna för att spara på naturens resurser.
Individuell mätning av energianvändning
I samband med renoveringen installerar vi även IMD, individuell mätning och debitering, av elanvändning och varmvattenförbrukning. Hyresgästerna kan följa sin förbrukning i realtid och det innebär att de själva har möjlighet att påverka sina kostnader såväl som sin miljöpåverkan. För att göra fastigheten ännu mer miljövänlig installerar vi solceller på taken på varje huskropp. Totalt kommer det att bli en solcellsanläggning med en årlig produktion på cirka 384 000 kWh per år. Hittills har den installerade anläggningen på två av projektets hus gemensamt en årlig produktion på 128 000 kWh. När hela projektet är färdigt kommer energiproduktion från solcellerna att täcka drygt 17 procent av fastighetens totala energianvändning, det vill säga inklusive värme, tappvarmvatten, hushållsel och fastighetsel.
Undviker evakueringsboenden
Vi har också sett till den sociala hållbarhetsaspekten i projektet genom att erbjuda boende att flytta till en likvärdig lägenhet inom beståndet. På så sätt kan man få flytta till en lägenhet i en annan fastighet som inte ska renoveras och bibehålla en lägre hyresnivå.
Vi har också erbjudit alternativet frånvalsrenovering, ett koncept framtaget tillsammans med samrådsgruppen. Då renoveras bara ytskikt i kök, badrum och wc medan resterande ytskikt behålls. Med det alternativet kan man få en lägre hyreshöjning jämfört med en totalrenoverad lägenhet.
Till dem som bor i huskropparna som renoveras i senare skede i projektet har vi även erbjudit att flytta in i lediga lägenheter som redan blivit renoverade för att slippa behöva evakueras. På så sätt sparar vi även på naturens resurser genom att inte behöva genomföra flytt till evakueringsboende och transport för magasinering av möbler.
Projektet beräknas vara klart under 2026.
Hållbara åtgärder
- Återbrukat och renoverat bänkar och spaljéer.
- Installerat värmeåtervinningssystem.
- Byggt om avfallssorteringen för att följa dagens normer kring arbetsmiljö.
- Installerat postboxar för att följa dagens normer kring arbetsmiljö.