Sollentunahems hållbarhetspåverkan är den påverkan som bolaget har eller kan ha på miljö och människor, inklusive mänskliga rättigheter, som orsakas av vår verksamhet eller våra affärsrelationer. Denna påverkan kan bidra negativt eller positivt till en hållbar utveckling.
Hållbarhetspåverkan omfattar också yttre faktorer i form av miljöförhållanden, samhällsansvar, bolagsstyrning eller andra situationer som kan påverka bolaget finansiellt – positivt eller negativt. Dessa redovisas under avsnittet Riskhantering (se sidan 40).
Värdekedjan spelar en central roll för att förstå bolagets hållbarhetspåverkan. Kedjan består av aktiviteter, resurser och relationer som bolaget använder och förlitar sig på, för att kunna bedriva verksamhet och erbjuda bostäder och lokaler i befintliga och nyproducerade fastigheter.
Genom att analysera värdekedjan kan bolaget identifiera var störst påverkan, risker och möjligheter finns. Påverkan kan vara direkt och ske under verksamhetens direkta kontroll eller indirekt och ske utanför verksamhetens direkta kontroll, till exempel i samband med inköp av varor och tjänster.
I det led som benämns uppströms fokuserar värdekedjan på exempelvis tillverkning och transporter av inköpt material. I det led som benämns nedströms är viktiga delar boendes användning av hushållsel, avfall och bilkörning. Läs gärna mer om värdekedjans påverkan, risker och möjligheter
på sollentunahem.se.
I denna rapport har väsentliga hållbarhetsfrågor (se faktaruta) identifierats utifrån verksamhetens direkta och indirekta påverkan på människor och miljö i värdekedjan. Vi har även vägt in globala, nationella och lokala hållbarhetsutmaningar, rapporter samt inspel från genomförda intressentdialoger.
Mål och mätetal för våra väsentligaste hållbarhetsfrågor
Sollentunahem har ställt sig bakom Sveriges Allmännyttas klimatinitiativ som omfattar två övergripande mål:
- En fossilfri allmännytta senast år 2030.
- 30 % lägre energianvändning till år 2030 räknat från år 2007 (Sollentunahems mål är 40 %).
Sollentunahem har ännu inget specifikt mål eller mätetal kopplat till cirkulär ekonomi och resursanvändning, men en redogörelse finns i punktform över vilka aktiviteter som har vidtagits (se sida 15).
Sollentunahems mål för trygghetsindex är minst 81 på indexskalan 1-100 (se sida 27).
Vi har inget formellt mål för trygga och säkra arbetsvillkor, men följer upp detta genom att mäta till exempel sjukfrånvaro, andel tillsvidareanställda och antal arbetsolyckor och tillbud.
De väsentligaste hållbarhetsfrågorna
Sollentunahem har identifierat följande väsentliga hållbarhetsfrågor:
- Begränsa klimatförändringarna.
- Energianvändning.
- Cirkulär ekonomi och resursanvändning.
- Trygga och säkra boende och boendemiljöer.
- Trygga och säkra arbetsvillkor för den egna arbetskraften och i värdekedjan.
Intressenter och intressentdialoger
Att bygga, förvalta och utveckla bostäder och bostadsområden innebär kontakter med många olika intressenter. Omställning till hållbart företagande innebär möjligheter till utökad dialog och samarbeten med nya sorters aktörer.
Som intressent kan man påverka eller blir påverkad av vår verksamhet. Man kan påverkas positivt eller negativt av aktiviteter och relationer genom hela värdekedjan. Även till exempel affärspartners, långivare och icke-statliga organisationer är intressenter genom att de använder sig av information som vi redovisar. Vår planet jorden är en tyst intressent vars talan kan föras av experter, föreningar och organisationer.
Med en ökad medvetenhet om globala och nationella utmaningar ökar intressenternas förväntningar på samhällsansvar och transparens kring hur verksamheten drivs och bidrar till de globala målen för hållbar utveckling.
Under 2024 har Sollentunahem genomfört interna intressentdialoger med medarbetare, ledningsgrupp och styrelse.
Tidigare har vi genomfört externa intressentdialoger med intressenter som representerar perspektiven hyresgäster, sårbara grupper, finansiärer, försäkringsbranschen, leverantörer och miljön. Dialogerna har sammantaget gett värdefull input för att förstå olika intressenters behov, förväntningar och perspektiv. Sollentunahem har dessutom mer regelbundna dialoger med ett urval av viktiga intressenter, se faktarutan Våra intressenter.
Våra intressenter
Ägare, sollentuna kommun
Dialog sker genom ägardirektiv, bolagsstämma och gemensamma policys och handlingsplaner. Styrelseordförande och vd för Sollentunahem har avstämningar med styrelseordförande och vd för moderbolaget Sollentuna Stadshus AB fyra gånger per år.
Hyresgäster
Dialog sker genom årlig kundundersökning och daglig kontakt med Kontaktcenter och medarbetare i våra bostadsområden, samt genom träffar och möten i form av medborgardagar och boendedialoger.
Medarbetare
Dialog sker genom medarbetarmöten, avdelnings- och enhetsmöten, medarbetardagar samt genom regelbundna medarbetarundersökningar. Samtliga medarbetare kan kanalisera förbättringsförslag via ledningssystemet och oegentligheter via bolagets visselblåsarfunktion.
Leverantörer och entreprenörer
Dialog sker vid upphandling av produkter och tjänster samt i samband med uppföljningar av genomförda arbeten och vid avtalsförhandlingar.
Branschorganisationer och affärsspartners
Dialog sker genom nätverksmöten, seminarier och vid olika utbildningstillfällen, främst med Sveriges Allmännytta kopplat till klimatinitiativet. Vi samverkar aktivt med Polisen gällande trygghet och säkerhet genom veckovisa avstämningar och genom föreningarna BID Tureberg och BID Rotebro (samverkan mellan fastighetsägare, föreningar, kommunen och Polisen) i trygghetsfrågor.