Till huvudnavigation Till sidonavigation Till innehållet Till mina sidor

Temperaturen hemma

När det börjar bli kallt eller varmt ute får vi ofta frågor om temperaturen i lägenheterna. Här hittar du information om hur det funkar med temperaturen i din lägenhet. Vad du som hyresgäst själv kan göra för att få en behaglig inomhusmiljö.

När det är kallt ute

Under höst- och vintertid ska vi på Sollentunahem se till att temperaturen i din lägenhet är 20 grader, men tänk på att det kan ta några dagar för värmesystemet att komma ikapp när utomhustemperaturen skiftar snabbt. 

På elementen i din lägenhet finns ett termostatvred. Termostaten känner av inomhustemperaturen och den anpassar automatiskt mängden värme som elementen skickar ut efter hur varmt eller kallt det är i din lägenhet. Därför är det viktigt att inte täcka för elementen.

Nedan finns lite tips på vad du kan tänka på för att underlätta för inomhustemperaturen att hålla sig på en behaglig nivå.

Tips från driftteknikerna  

  • Mät inte temperatur vid fönster. Där är lägenhetens minst stabila temperatur. Rumstemperaturer mäts inom vistelsezon. Visteslezon är den delen av ett rum som är avsedd att man ska vistas i. Den börjar 1 meter från fönster, 60 centimeter från yttervägg och 10 centimeter från golv. Om temperaturen är över 20,0°C i hela lägenhetens vistelsezon så är det inget fel på temperaturen i ditt hem. 
  • Elementen kan tillfälligt vara kalla även på vintern. När termostaten känner att det är tillräckligt varmt i din lägenhet stängs den automatiskt av. Den sätts på igen när temperaturen sjunker. Det är också normalt att elementet är varmare upptill och svalare nedtill. Det har att göra med hur värmen cirkulerar i elementet.
  • Möblera rätt. Undvik att ställa möbler direkt framför elementen, och undvik att stänga in termostaten (elementets ratt) bakom tjocka gardiner. 
  • Öppna och städa friskluftsventiler vid fönster. Till- och frånluftsventiler som sitter i tak och innerväggar ska endast torkas av eller dammsugas försiktigt så att man inte ändrar ventilens injusterade läge. 
  • Snabbvädra ibland och håll badrumsdörren öppen för att luften ska kunna cirkulera.

När det är varmt ute 

Under sommaren kan det bli väldigt varmt hemma. Det finns mycket du kan göra själv för att få det svalare och skönare hemma. Höga temperaturer kan vara påfrestande, och även om alla upplever värme olika jobbigt, vill de flesta ha det lite svalare.

Tips för att få det svalare inomhus

  • Stäng dörrar och fönster under dagen för att hålla värmen ute.
  • Dra även för gardiner eller dra ner eventuella persienner.
  • Vädra in svalare luft under natten.
  • En fläkt ger en viss lättnad, även om den inte kyler luften.
  • Drick mycket vatten, vattnet både kyler ner och ser till att du inte drabbas av vätskebrist eller uttorkning.
  • Tänk på att ha ordentligt med vatten framme för ditt husdjur.
  • Håll nacken sval. Det är här kroppen reglerar sin temperatur. Har du en vetekudde? Lägg den i frysen så kyler den skönt.